SanaTapio

Historioitten kirjoittamista yli 15 vuoden kokemuksella.

Tapio Tolmunen


 

Blogi

Facebook

 

Näin syntyy hyvä historia

Yritys-, yhdistys- ja seurahistorioita on moneen lähtöön. Mitä tarvitaan, jotta historiahanke onnistuu?

Huolellista etukäteissuunnittelua

Historiaa suunnittelevan kannattaa pohtia tarkkaan, millainen kirjasta halutaan. Onko mielessä kevyt historiikki, kuvateos vai tieteelliset mitat täyttävä tutkimus? On tärkeää miettiä, kenelle teos on tarkoitettu ja ketkä sitä lukevat. Kirjan taitto eli ulkoasun suunnittelu on myös tärkeää, ja se kannattaa usein teettää alan ammattilaisella hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Aikaa

Kiire ja hyvä jälki kulkevat harvoin yhdessä. Nyrkkisääntö historioitten tekemisessä on, että valmista tekstiä syntyä noin 16 sivua/kuukausi. Lisäksi teoksen kuvien etsimiseen, taittoon ja painotyöhön on varattava riittävästi aikaa, sillä teoksen kuvat ja ulkoasu vaikuttavat paljon kirjan luettavuuteen.

Hyvä historia ei siis synny kuukaudessa, vaan aikaa kannattaa varata, toki teoksen laajuudesta riippuen, vähintään vuosi, joskus useitakin.

Riittävä budjetti

Teoksen kirjoittaja ottaa oman palkkionsa, samoin teoksen taittaja ja paino.
Teos siis kannattaa budjetoida huolella ja varata siihen riittävästi rahaa.

Budjetista voidaan ja usein kannattaakin neuvotella kirjoittajan kanssa, ennen kuin sopimuksia historian kirjoittamisesta tehdään. Tarvittavaan rahamäärään vaikuttavat historian laajuus, esimerkiksi haluttu sivumäärä sekä käytettävän aineiston laajuus. Kustannuksiin vaikuttavat lisäksi painoksen koko ja esimerkiksi se, halutaanko kirjasta kova- vai pehmeäkantinen tai onko kirja nidottu vai sidottu.

Painokustannusten säästämiseksi historia voidaan julkaista myös verkossa. Toisaalta verkkojulkaisusta tulee harvoin niin juhlavaa kuin painetusta kirjasta, eikä sitä myöskään ole niin helppo myydä kuin paperille painettua. Historian myyminen voi joissain tapauksissa olla oiva keino saada takaisin kirjan tekemisestä syntyneitä kuluja.

Yhteistyötä

Onnistuneimmillaan historia on kokonaisuus, jossa teksti ja kuvat tukevat toisiaan. Tällaiseen tulokseen päästään parhaiten sillä, että työn tilaaja, tekstin tekijä ja ulkoasun suunnittelija tekevät hedelmällistä yhteistyötä.

Taittajaa, joka suunnittelee ulkoasun, tarvitaan tekstin ja kuvien nitomiseen ja luettavaksi ja silmää miellyttäväksi kokonaisuudeksi. Kuvien ja tekstin sijoittelu, kirjan muoto ja väritys kruunaavat lopputuloksen.

Historian kirjoittamiseen tarvitaan aina apua työn tilaajalta, koska usein vain hänen kauttaan on saatavana kirjan tekemiseen tarvittava aineisto ja kuvia. Näiden lähteiden avulla hyvä kirjoittaja kokoaa selkeän ja helppolukuisen kokonaisuuden.

 

CopyrightŠ Nettisivut Arco Logo Design